Witam
Was w ten ciemny, deszczowy dzień.
Na
niedzielny obiad polecam dziś coś wyjątkowego.
Mięsko
można przygotować wieczorem, odgrzać na drugi dzień lub zjeść
na zimno- z dodatkiem...no właśnie...ale o tym pózniej.
Dziś
podaję wykwintną propozycje obiadową, myślę, że takim obiadem
nikt nie pogardzi.
Składniki
-ziemniaki,
u mnie nie wiem dokładnie jaki rodzaj. Pochodzą od babci z
pola,sama je właściwie zbierałam... są żółte i po upieczeniu
skórkę mają chrupiącą ,a środek jest maślany i lekko słodki.
-wątróbka
drobiowa
-mięso
mielone wieprzowo-wołowe- to u mnie
-pieczarki
-cebula
-jajo
- Sałatkowy Rarytas od ETERNO , który w swoim składzie ma morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chili, kapary, ocet, przyprawy. Idealny do mięs gorących, mięs faszerowanych jak moje dzisiaj. Idealny do wędlin, do wyrobów swojskich i do tzw. „deski mięsiwa”. Z „deską serów” nie miałam jeszcze przyjemności.-przyprawy w tym u mnie różowa sól himalajska, pieprz prosto z młynka, kminek
- przyprawa Kuchmistrz odSKWORCU
- suszona pietruszka u mnie od SYS
- vinaigrette limonka i pomarańcza z oliwą z oliwek Monini- nie wyorażam sobie nie mieć w domu butelki tego „specyfiku”. Idealna do wszystkiego. Mięso kruszeje , ziemniak nabiera śródziemnomorskiego charakteru.-przyprawa suszone pomidory, z solą morską i SKWORCU. Niezbędne do dań pieczonych, duszonych.
Wykonanie
jest proste, aczkolwiek ,trzeba zarezerwować troszkę czasu.
Mięso
mielone wymieszaj rękami z pieprzem, suszonymi pomidorami, solą
morską i szczypiorkiem-przyprawą.dodaj jajo, wymeiszaj.
Cebulkę
podsmaż na złoto i dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.
Osobno
podsmaż wątróbkę.
Keksówkę
wyłóż papierem do pieczenia.
Najpierw
nałóż połowę masy z mięsa mielonego. Przez środek smażone
pieczarki z cebulką oraz na wierzch pas wątróbki.Przykryj druga
połową mięsa mielonego. Ładnie przyklep.
Włożyłam
całość do piekarnika i keksówka sobie siedziała w 200 stopniach.
Pieczemy okolo pół godziny, zależy od piekranika. Sprawdzajcie. Ma
być ładnei zrumienione w środku, masa lekko twarda, ładnie zbita.
Wyciąg
keksówkę i zostaw ciągle nagrzany piekarnik.
Obrałam
ziemniaki , pokroiłam w cząstki i polałam obficie winegretem
limonkowo-pomarańczowym. Posypałam przyprawą suszony pomidor, sól
i szczypiorek, wymieszałam.
Dodałam suszonej pietruszki.
Wysmarowałam
brytfannę
TOSCANA masłem i wsypałam ziemniaki.
Nakrylam brytfannę pokrywą i ..do
piekarnika, aż ziemniak zmięknie i podzłoci się.
Mięso
pokroiłam w grube plastry.
Upieczone
, aromatyczne ziemniaki wyłożyłam na talerze.
Dodałam
mieso.
Na
mięso wyłożyłam rozsmarowany Rarytas Sałatkowy.
Połączenie
idealne. Goście zachwyceni...szczególnie, że w tym rarytasie są
morele !
Wierzcie
mi- nic więcej nie potrzeba! Może listki natki pietuszki, na
ozdobę. Obiad gotowy!
Mięso
przechowywać w lodówce, wspaniale smakuje na zimno z Rarystasem
Sałatkowym. Uwalnia aromat wątróbki i pieczarek.
Szczerze
polecam. Zaoszczędzicie na..restauracjach..i wiecie co jecie !
Smacznego
!
Wspaniały pomysł na obiadek :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuń