Zabiorę
Was w fantastyczną podróż, ku złocistym brzegom słonecznej
Sycylii. Ku oczom czarnym i wesołym , patrzącym w bezkresne głębiny
krystalicznie czystego morza, ku polom pomidorów czerwonych jak
serce. Zabiorę Was w rejony, w których przebywałam kilka ładnych
lat. Zamknę w mojej potrawie kilka kluczowych składników
obrazujących Sycylię...i dołożę do potrawy typowo polski
składnik, by udowodnić, że zabawa smakami ma sens i jest w stanie
łączyć dwie, jakże odmienne kultury, języki oraz smaki.
Składniki
-makaron
muszelka 5 jajeczny u mnie Czaniecki
-fasola
czarne oczko Skworcu
-czerwona
papryka bardzo dobrej jakości, ECO
-puszka
pulpy pomidorowej, najlepiej jakby była włoska u mnie Mutti
-duża
laska swojskiej wędzonej kiełbasy. U mnie z dobrego zródła,
robiona jak za dawnych czasów.Aromatyczna, pachnąca, soczysta i
krucha
-przyprawy
to-pieprz ziołowy, sól himalajska różowa
-oliwa
z oliwek najwyższej jakości
-olej
rydzowy
-ząbek
czosnku
-liście
bazylii
-przyprawa
do fasolki u mnie Skworcu
Potrawa
jest pełna słońca, łatwo sie ją robi, nie ma skomplikowanych
składników, wszystkie idealnie się komponują i zaskakują smakiem
oraz zapachem. Wybrałam muszelkę Czenieckich...gdyż, co jak co,
ale muszelka kojarzy się z morzem, plażą, z szeptami i sekretami
pojedynczych regionów... Będą Państwo zachwyceni!
Wykonanie
Najpierw
wypłucz i namocz fasolkę czarne oczko w zimnej wodzie.
Pozostaw
około 3 godzin. Następnie wylej wodę i wypłucz na sitku kilka
razy. Zalej świeżą filtrowana wodą, wody ma być nieco więcej
niż fasolki i gotuj na małym ogniu do miękkości ,z przyprawą do
fasolki. Międzyczasie wymyj i osusz rozkrojoną na połówki
paprykę. Do filiżanki wlej olej rydzowy i wsyp sól różową
himalajską.
Wypędzluj papryki dokładnie, z każdej strony. Wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Włóż
do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz około 20 minut.
Potem
papryki należy wyjąć, włożyć do foliowego woreczka i zawiązać.
Studzić około 10 minut, a następnie obrać ze skórki.
Pokrój
paprykę w kawałeczki, włóż do szklanej miseczki, zalej oliwą z
oliwek , przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj listki bazylii.
Wymieszaj i odstaw do przegryzienia na pół godziny.
Do
miękkiej fasolki wlej pulpę pomidorową, dodaj paprykę i listki
bazylii, dosmacz pieprzem, solą.
Delikatnie
wymieszaj. Dodaj pokrojoną na kawałeczki swojską kiełbasę obraną
ze skórki.
Zagotuj
, przemiszaj, wyłącz.Przykryj pokrywką.Odstaw na bok, aby dwie
kultury oraz smaki ładnie sobą przeszły i przyzwyczaiły się do
siebie.
Ugotuj
muszelki al dente.
Odcedz.
Dodaj płynną część sosu , wymieszaj , wyłóż na okrągłe
półmiski, dodaj gęstą część sosu.Posyp listakami bazylii.
Jak
smakuje? Jak aromatyczny, pełen słońca bilet w jedna stronę na
Sycylię, z zachowaniem polskiej kultury i tradycji.
Smacznego!
Pyszne i proste danie , w sam raz dla zabieganych :)
OdpowiedzUsuńIle tu zdjęć :) Napracowałaś się i przy daniu i przy wpisie. Ale za to efekt końcowy jest super. Wygląda smakowicie. No i makaron, który tak bardzo lubię :) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńMusi byc pyszne ;)
OdpowiedzUsuńByło Majeczko, dziekuję!
Usuń