Sałatka
Colesław , to pyszna sałatka, idealny dodatek do
grilowanych mięs, smaczna i chrupiąca przystawka obiadowa.
Składniki
-pół
główki białej kapusty
-1
cebula
-sok
z cytryny
-pół
szklanki majonezu
-5
łyżek oliwy z oliwek
-3
duże marchewki
-sól
i pieprz
Kapustę
drobno poszatkuj i układając partiami, posypuj solą, szczypta po
szczypcie, delikatnie. Ugnieść i zostawić na jakieś pół
godziny. Sprawdzić czy zmiękła. Ponownie ugnieść i jeśli
puściła sok, dodać kolejne składniki, jeśli nie , znów ugnieść
i znów odczekać, wycisnąć.
Obrać
marchewkę i zetrzeć na tarce.
Cebulkę
pokroić bardzo drobno i posypać łyżeczką cukru,odstawić na bok
na około 15 minut.
Marchewkę,
kapustę, cebulę, sok z cytryny, oliwę i majonez wymieszać
dokładnie. Dosmaczyć pieprzem.
Gotowe!
I tak sobie sałatka może siedzieć w lodówce. Oczywiście wpije nam trochę majonezu, więc proponuję ją "odświeżyć"przed podaniem gotowym sosem Folwark
I tak sobie sałatka może siedzieć w lodówce. Oczywiście wpije nam trochę majonezu, więc proponuję ją "odświeżyć"przed podaniem gotowym sosem Folwark
Smacznego!
Klasyka niedzielnych obiadów :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
tę sałatkę mogę jeść samą, bez niczego :)
OdpowiedzUsuńaczkolwiek robię troszkę inaczej ;) i chyba wreszcie muszę na bloga wrzucić :D
...u mnie jest z "deczka" za dużo marchewki. Może dlatego że mam...problemy z oczami hihihihhi i mam fazę na marchewkę. Ten przepis podglądnęłam u p. M.Gessler.
UsuńUwielbiam tą surówkę, najlepsza do obiadu, choć czasami na zjadam ją od tak, bez żadnych dodatków ;)
OdpowiedzUsuńDokladnie!
UsuńDomowa surówka 'koleś' to idealny dodatek do obiadów, nie tylko mięsnych ale też wegetariańskich czy wegańskuch :-)))
OdpowiedzUsuńKolesia robiłam pierwszy raz.I już wiem, że jest genialny.
Usuńgooglałam sałatkę i trafiłam do Ciebie :) dobrze Ci działa pozycjonowanie :) ps. jeśli się tylko nie obrazisz - brakuje mi na górze zakładki "przepisy".. ułatwiłoby to dalsze buszowanie :)
OdpowiedzUsuń...o widzisz na to nie wpadłam i chyba ....nie wiem jak się za to zabrać...
Usuń